Könnyű kezelés
A betegek biztonságának érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Szent János Kórház gasztroenterológiai osztályán tapasztaltakkal kapcsolatban hivatalból eljárást indított. Bár közvetlen panaszbejelentés nem érkezett, az NNK a vizsgálatok haladéktalan lefolytatását és a szükséges intézkedések megtételét kérte az élelmiszer-biztonsági feladatkörében eljáró területileg illetékes szervtől, valamint a táplálkozás-egészségügyi ellenőrzés érdekében népegészségügyi feladatkörében eljáró szervtől.
A közétkeztetésben, így a fekvőbeteg ellátó intézmények étkeztetésében felszolgált élelmiszer-biztonsági szempontból kifogásolt (pl. penészes, stb) élelmiszerek, ételek esetében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai irányítása alá tartozó élelmiszer-biztonsági feladatkörében eljáró járási hivatalok rendelkeznek hatáskörrel, míg az NNK szakmai irányítása alá tartozó népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalok az ételek táplálkozás-egészségügyi megfelelőséget ellenőrzik.
Az étrend-kiegészítő készítmények nemzeti szabályozását az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet tartalmazza.
A Rendelet fogalommeghatározása szerint az étrend-kiegészítő készítmény: a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan; adagolt vagy adagolható formában kerül forgalomba (például kapszula, pasztilla, tabletta, port tartalmazó tasak, adagolható por, ampulla, csepegtetős üveg vagy más hasonló por-, illetve folyadékforma, amely alkalmas kis mennyiség adagolására).