Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény 29. §-át érintő módosítás 2023. június 1-étől alkalmazandó.

A veszélyes anyaggal vagy veszélyes keverékkel végzett tevékenység bejelentés vonatkozásában a 29. § új (3a) bekezdés bevezetése elsősorban azon mikro- és kisvállalatok, illetve egyéni vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentésére irányul, akik nem a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere (TEÁOR), illetve az önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke (ÖVTJ) alapján bejelentett főtevékenységük vagy bejelentett egyéb tevékenységük keretében használnak fel lakossági felhasználásra forgalomba hozott veszélyes anyagot vagy veszélyes keveréket (a továbbiakban: termékek).

A módosítást követően a lakossági felhasználásra forgalomba hozott termékkel végzett tevékenységet már nem minden esetben szükséges bejelenteniük, például a szépségipari, vendéglátóipari vagy szálláshely-szolgáltatással foglalkozó bejelentőknek. Az érintett termékekkel végzett tevékenység azonban továbbra is bejelentésköteles, ha az szervesen a bejelentett főtevékenységhez vagy bejelentett egyéb tevékenységhez kapcsolódik. Így például továbbra is be kell jelenteni az érintett termékekkel végzett tevékenységet az ezeket árusító kiskereskedelmi egységeknek vagy az ezeket felhasználó takarítással, gépjármű javítással foglalkozó bejelentőknek.

A tevékenység bejelentéseket továbbra is telephelyenként szükséges megtenni az egészségügyi államigazgatási szervnek.

A módosítás értelmében az alábbi forgatókönyvek jöhetnek szóba:

 

Termék hozzáférhetősége, felhasználása

Az egység fő- és további tevékenysége*

Tevékenység bejelentés szükségessége

1.

lakossági

nem

nem

2.

lakossági

igen

igen

3.

lakossági és professzionális

nem

csak a professzionális termékekre

4.

lakossági és professzionális

igen

igen, minden termékre

* a vegyi anyagokkal kapcsolatos, működési engedélyben megadott TEÁOR/ÖVTJ-kód(ok) a fő- és további tevékenységekre

Annak mérlegelése, hogy a lakossági felhasználásra forgalomba hozott termékkel történő tevékenység végzésével kapcsolatban alkalmazható-e a mentesség a tevékenységet végző felelőssége. 

A tevékenység bejelentések adminisztrációs feldolgozása során az egészségügyi államigazgatási szerv anélkül dolgozza fel a beérkező bejelentéseket, hogy érdemben vizsgálná azt, hogy a bejelentésben szereplő veszélyes anyaggal vagy veszélyes keverékkel végzett tevékenység a bejelentett főtevékenység vagy a bejelentett egyéb tevékenység végzéséhez kapcsolódik-e, illetve nem ellenőrzi a bejelentett veszélyes anyagok és keverékek felhasználási körét sem.

A tevékenység bejelentések megtételét és azok megfelelőségét a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok járási (fővárosi kerületi) hivatalainak népegészségügyi osztályai ellenőrzik.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít