Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Februárban elstartolt a nem fertőző betegségek megelőzését célzó ambíciózus kezdeményezés: egy oslói ülésen elindult a rák és más nem fertőző betegségek megelőzésére irányuló együttes fellépés (JA PreventNCD). A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg; 95,5 millió eurós összköltségvetéssel, ami az EU teljes egészségügyi költségvetésének 20%-át teszi ki. A projekt keretében 25 nemzet közös erővel lép fel a nem fertőző betegségek határokon átnyúló, egyre növekvő terheinek kezelése érdekében.

A nem fertőző betegségek, köztük a rák, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a légzőszervi megbetegedések jelentős kihívást jelentenek a közegészségügy számára, mivel az egyének több mint 75%-a ki van téve e betegségek kockázatának. A kockázati tényezők, mint például az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a mozgásszegény életmód, jól ismertek, a társadalmi és gazdasági költségek azonban folyamatosan növekednek. Kizárólag az EU-ban a nem fertőző betegségek évente 115 milliárd eurós egészségügyi kiadást okoznak. A gazdasági és társadalmi szempontokon túl a nem fetőző betegségekkel élők küzdelme is alátámasztja az összehangolt fellépés sürgős szükségességét.

A változás erős szimbóluma

A Norvégia által vezetett, és több mint 100 partner által támogatott projekt célja, hogy mind egyéni, mind társadalmi szinten kezelje a nem fertőző betegségeket és kockázati tényezőiket. Linda Granlund, a Norvég Egészségügyi Igazgatóság koordinációs vezetője és osztályvezetője hangsúlyozza e törekvés jelentőségét: „A rák és más nem fertőző betegségek az európai betegségterhek nagy részét teszik ki. A nem fertőző betegségek megelőzhetők, és sajnos eddig nem sikerült hatékonyan és összehangoltan kezelni az ezekkel kapcsolatos kihívásokat. Ez a projekt paradigmaváltást jelent, mivel az egészségügyi költségvetés 20%-át a megelőzésre fordítjuk - ez jelképezi Európa fejlődő egészségügyi megközelítését.”

A nem fertőző betegségek kockázatának és kitettségének társadalmi gradiensével kapcsolatban Knut-Inge Klepp professzor – a projekt tudományos koordinátora a Norvég Közegészségügyi Intézetben – hangsúlyozza a méltányosságra, igazságosságra törekvő intézkedések fontosságát: „Nem szabad eltűrnünk, hogy bizonyos csoportok több betegséggel és korai halálozással nézzenek szembe, mint más csoportok. Az egészséget meghatározó tényezőkkel, például az oktatással és a társadalmi-gazdasági státusszal foglalkozó szakpolitikák alapvető fontosságúak a jó egészségi állapothoz szükséges esélyegyenlőség megteremtéséhez.”

Európa sokszínűsége ellenére valamennyi ország hasonló kihívásokkal küzd, különösen a népességben bekövetkezett változások és az olyan jelentős történések, mint a COVID-19 világjárvány miatt. Knut-Inge Klepp kiemeli az egységes megközelítés szükségességét: „A világjárvány kiemelte a határokon átnyúló együttműködés fontosságát az egészségügyi válságok kezelésében. A nem fertőző betegségek, bár lassabban terjednek, jelentős egészségügyi válságot jelentenek, amely összehangolt fellépést igényel.”

Magyarországon az NNGYK kijelölt hatóságként vesz részt a projektben. Az intézet kiemelten a projekt táplálkozástudományi és egészségfejlesztési kérdéseket érintő területeibe kapcsolódik be. Ezen kívül aktív szerepet vállal az egészségegyenlőtlenségek csökkentésére irányuló munkacsoport munkájában, aminek keretében társvezetőként segíti a munkacsoportban meghatározott aktivitások megvalósulását.

Tények és számok a projektről:

  • 25 európai ország vesz részt;
  • 99 partner + több mint 10 társult partner;
  • Négyéves időszak;
  • 95,5 millió EUR költségvetés, 76,5 millió EUR uniós hozzájárulással;
  • Cél a rák és más nem fertőző betegségek okozta terhek csökkentése a közös kockázati tényezők kezelésével;
  • A megelőzés holisztikus megközelítése, az összehangolt fellépés és a fokozott hatás elérése Európa-szerte.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít