Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

 

Bél mikrobiom alapú terápiás táplálási applikáció
fejlesztése diabetes és inzulin rezisztencia
megelőzése és gondozása céljából

 

Projekt azonosító száma: EUREKA_16-1-2017-0002

Kedvezményezett neve: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Projekt címe: Bél mikrobiom alapú terápiás táplálási applikáció fejlesztése diabetes és inzulin rezisztencia megelőzése és gondozása céljából

Projekt elszámolható összköltsége: 69 959 999,- Ft
ebből Nemzeti Népegészségügyi Központ által elszámolható költség 23 004 000,- Ft

Támogatás intenzitása: 59,99 %

Projekt időtartama: 2017.04.01.-2018.09.30.

Projekt befejezési dátuma: 2019.06.30.

Konzorciumvezető: MIND Klinika Kft

A projekt tartalma:

Dinamikus orvosi döntés támogatási applikációt fejlesztettünk, ami a terápiás táplálási programok mikrobiomra gyakorolt hatását adaptív módszerrel követi és ez alapján predektív ajánlásokat tud tenni, real-time módban. Egy tapasztalati algoritmus került kifejlesztésre a leghatékonyabb életmód tényezők kiemeléséhez és személyre szabott alkalmazásához. Ehhez felhasználjuk a széklet genomikai vizsgálat eredményét (bél mikrobiom keresztmetszet) és azt összevetjük a beteg egyéb egészségi állapotot meghatározó paraméterekkel (étrend, mozgás, kapcsolódó orvosi vizsgálatok eredménye) a rendszerbe bevitt biológiai paraméterek változása folyamatosan értékeli az életmód paraméterek hatását és így ajánlásokat tud tenni a hasonló biológiai mintázattal rendelkező betegek számára követendő életmód-intervenciókra. A metabolikus betegségek (elhízás, 2-es típusú diabetes) a fejlett világ egyik legsúlyosabb népegészségügyi kihívása. A betegségek hátterében a közelmúltban derült ki, hogy fontos szerepet játszik a bélflórát alkotó ún. mikrobiom változása, amit a helytelen táplálkozás és az életmód (napi testmozgás, alvási mintázat, stressz) alakít ki. A legújabb nagy hatékonyságú labordiagnosztikai módszerekkel a mikrobiomot alkotó baktériumok egyedileg azonosíthatókká váltak és így székletmintából már meg lehet határozni az egyéni mikrobiom sokszínűségét illetve pontos összetételét.

A folyamatosan bővülő adatok nagy hatékonyságú real-time feldolgozása mellett a program dinamikusan pontosabbá váló személyre szabott ajánlásokkal segíti a kezelőorvost a leghatékonyabb tapasztalati életmód-intervenciók kiválasztásában, figyelembe véve a legfrissebb tudományos kutatások eredményeit is.

A program keretében kapott előzetes adatok alapján a személyre szabott életmódváltás és a bél mikrobiom célzott módosítása a metabolikus betegségek költséghatékony oki kezelését teszi lehetővé.

 

NKFIA infoblokk kerettel program fekvo 2019 HU

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít