Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az ECHA által kidolgozott harmonizált európai termékbesorolási rendszer (EuPCS) a keverékek rendeltetésszerű használatán alapszik, amelyre vonatkozóan a CLP rendelet VIII. mellékletének megfelelően információkat kell megadni a bejelentésben. A kötelezetteknek olyan termékkategóriát kell megjelölniük, amely a legjobban meghatározza a termék rendeltetésszerű használatát.

Az ECHA által kifejlesztett EuPCS az alábbi linken érhető el:

https://poisoncentres.echa.europa.eu/hu/eu-product-categorisation-system

Az EuPCS egy ötszintes rendszerből épül fel, és közel 250 termékkategóriát fed le. A kategóriák kódjait alfanumerikusan alakították ki, amely lehetővé teszi a termék típusának vagy termékcsoportjának egyszerű azonosítását a rövidített betűk alapján.

pc cln 10p4

Forrás:ECHA

Az EuPCS egyértelműen különbséget tesz a két első szintű kategória között annak alapján, hogy a keveréket végső felhasználásra hozzák forgalomba („P - products”), vagy egy másik keverék előállítására fogják felhasználni („F – mixtures for further formulation”). A rendszer második szintje különbséget tesz a biocidok és növényvédő szerek („P”), valamint a többi vegyi anyag („C”) között. A harmadik szint a főbb azonosított termékkategória-területeket csoportosítja, pl. tisztítószerek („CLN”), ragasztók és tömítőanyagok („ADH”), festékek és bevonatok („PNT”) stb. A negyedik és az ötödik szintek részletesebb kategorizálást tesznek lehetővé, például mosószerek kézi mosáshoz, ragasztók és tömítőanyagok háztartási, irodai vagy iskolai használatra.

Több kategóriába is beleillő termékek

A termékkategória kiválasztása a termék rendeltetésszerű felhasználása alapján történik. Bizonyos esetekben a termékeket több célra is felhasználhatják. Ilyen esetekben a fő tervezett felhasználást mindenképpen jelölni kell a bejelentésben, míg másodlagos felhasználás megadása nem kötelező.

Ahol a termék egyik tervezett felhasználása biocid vagy növényvédőszer, és a rá vonatkozó biocid (BP) vagy növényvédőszer (PPP) rendelet értelmében engedélyköteles, akkor a biocidként vagy növényvédőszerként tervezett felhasználást tükröző termékkategóriát kell kiválasztani. Például, ha egy konyhai fertőtlenítő- és tisztítószerre BPR szerinti engedélyt adtak ki, és a termék besorolható mind a „PC-CLN-10.1 - Konyhai tisztítószerek” mind pedig a „PP-BIO-2- Fertőtlenítőszerek és algairtó szerek, melyet nem szánnak közvetlen emberi vagy állatokra való felhasználásra” kategóriákba, a vonatkozó biocid termékkategóriát kell kiválasztani. Ebben az esetben a „konyhai tisztítószerek” megjelölése is szerepelhet a bejelentésben, mint másodlagos felhasználás.

Az EuPCS-sel kapcsolatban megjelent angol nyelű útmutató elérhető az alábbi linken:

https://poisoncentres.echa.europa.eu/documents/22284544/22295820/eupcs_support_manual_en.pdf/273a4f57-cbb7-913d-4c99-2e76f784cbb6

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít