Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény (Kbtv.) 6. §-a alapján a veszélyes keverékeket Magyarország területén gyártó, forgalmazó az azokkal kapcsolatos gyártási, forgalomba hozatali tevékenység megkezdésével egyidejűleg, a biztonsági adatlap csatolásával köteles elektronikus úton bejelenteni az egészségügyi államigazgatási szervnek, ha a veszélyes keverék a terméknyilvántartásban még nem szerepel. A bejelentő köteles az általa bejelentett veszélyes keverék biztonsági adatlapjának változását és a forgalmazás megszüntetését is elektronikus úton jelenteni.

A veszélyes keverékek biztonsági adatlapjának (REACH rendelet 31. cikk (9) bekezdés szerinti) változását, továbbá a biocid termékek bejelentendő adataiban bekövetkezett változást kötelező bejelenteni.

A változás bejelentés díjmentes.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az OSZIR-KBIR szakrendszerben 2021. január 1-jétől már csak a kizárólag ipari felhasználásra szánt veszélyes keverékek változás bejelentését fogadja az NNK. Amennyiben lakossági és/vagy foglalkozásszerű felhasználásra szánt veszélyes keverékre jelentenek be változást az OSZIR-KBIR szakrendszerben, úgy az adott bejelentés törlésre fog kerülni, tekintettel arra, hogy ezen felhasználási körökbe tartozó veszélyes keverékek – változás – bejelentését 2021. január 1-jétől már a PCN portálon keresztül kell megtenni (új bejelentésként kerül rögzítésre). A CLP rendelet 45. cikke szerinti méregközponti bejelentéssel kapcsolatosan bővebb tájékoztatást ITT találhat.

A korábban papír alapon vagy elektronikusan bejelentett veszélyes keverék változás bejelentését egyaránt elektronikus úton kell megtenni.

  • Az elektronikus formában (az OSZIR-KBIR szakrendszerben) már korábban bejelentett veszélyes keverék változás bejelentése a termékkel kapcsolatos legfrissebb, már nyilvántartásba vett bejelentésre kattintva a Változás” gomb segítségével tehető meg.
  • Az eredetileg papír alapon bejelentett veszélyes keverék változás bejelentése az Új gombra kattintva végezhető el. Kérjük, hogy ebben az esetben a kereskedelmi megnevezés vagy a márkanév mögött hivatkozzon a keverék eredeti azonosítójára zárójelben [például: MINTA mosószer (OKBI-VABO/478/2009)] és a fizetési módnál válassza az "Egyéb fizetési mód" opciót. Befizetési igazolásként kérjük, hogy csatoljon egy dokumentumot, melyben a változás bejelentésre vonatkozó szándékát közli.

Forgalmazás megszüntetés bejelentése

A Kbtv. 6. §-a alapján a bejelentő köteles az általa bejelentett veszélyes keverék biztonsági adatlapjának változását és a forgalmazás megszüntetését is elektronikus úton jelenteni.

A bejelentett veszélyes keverék forgalmazásának megszűnését változás bejelentés útján kell jelenteni az OSZIR-KBIR szakrendszeren keresztül. A forgalmazás megszüntetésének igazolása hivatalos dokumentum (nyilatkozat) segítségével történik, melyet a „Kapcsolódó iratok” mezőbe szükséges feltölteni. A forgalmazás megszűnésének bejelentéséhez kifejezett formanyomtatvány nem áll rendelkezésre.

Az OSZIR-KBIR rendszerben rögzített változás bejelentéshez az alábbi dokumentumokat kell csatolni:

  • az anyag vagy keverék 2015/830/EU rendeletnek megfelelő magyar nyelvű biztonsági adatlapja,
  • az eredetileg még papír alapon benyújtott veszélyes keverék esetében az eredeti igazolószelvény egy példánya,
  • adott esetben a forgalmazás megszüntetését igazoló dokumentum.

A változás bejelentés rögzítéséhez segédlet ITT található!

Figyelem!

Változás bejelentés

csak elektronikus úton

nyújtható be az NNK részére!

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Veszélyes keverék változás bejelentés rögzítése.pdf)Veszélyes keverék változás bejelentés rögzítése.pdf 2022-10-24

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít