Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

covid 19 logo

COVID-19

TÁJÉKOZTATÓ OLDAL

 
Lakossági tájékoztató
(ingyenesen hívható)
telefonszám:


1812

Koronavírus
COVID-19

COVID-19

Koronavírus 2019. lakossági tájékoztatók

Az élelmiszerek házhozszállítása során is számos élelmiszerbiztonsági szabályra kell figyelemmel lenni. A jelenlegi járványhelyzetben sok vállalkozás dönt e szolgáltatási forma elindítása mellett, így összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és indokolt speciális teendőket.

  • Élelmiszer kiszállítást csak az előírt feltételeket biztosítani képes, élelmiszer-forgalmazásra jogosult élelmiszer-vállalkozás végezhet.
  • Fontos fokozottan betartani valamennyi higiéniai előírást az élelmiszerek beszerzése, átvétele, raktározása, és különösen a megrendelt termékek összekészítése és kiszállítás során.
  • A készletek beszerzésekor figyelembe kell venni a tároló kapacitást, logisztikai lehetőségeket. Az élelmiszerek jellegének megfelelő hőmérsékletet a tárolás, szállítás során biztosítani kell.
  • Figyelemmel kell kísérni a készleten lévő élelmiszerek lejárati idejét, lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű termék nem szállítható ki.

Szállítás:

  • Az élelmiszerek kiszállítása során azok jellegének megfelelő, illetve a gyártó által meghatározott hőmérsékletet kell biztosítani.
  • A szállítási útvonal és idő kockázati tényezőt jelenthet, így az útvonal tervezésekor törekedni kell arra, hogy a szállítás minél rövidebb ideig tartson és annak során a lehető legkevesebbszer nyissák ki a jármű rakterének ajtaját.
  • Az élelmiszerek átadása-átvétele során fokozott figyelmet kell fordítani a közvetlen érintkezés elkerülésére a szállító és a vásárló között. Amennyiben a szállító nem találkozik a fogyasztóval, az élelmiszert lehetőleg plusz zacskóban, kilincsre akasztva hagyja a megbeszélt helyszínen.
  • A fogyasztó kérésére a nem jelölt termékek esetén megfelelő tájékoztatást kell adni, az élelmiszer összetételére, jellegére, származására vonatkozóan.
  • A szállító jármű rakterének fertőtlenítőszeres tisztítását rendszeresen el kell végezni. A rakodást és a szállítást végző dolgozókat el kell látni megfelelő védőfelszereléssel (szájmaszk, kesztyű, védőöltözet).
  • A jármű rakterébe annyi áru tehető, amely még áttekinthetők. Összezsúfolás esetén a szállítási hőmérséklet már nem biztosítható, illetve a megfelelő rendelt áru kiválogatása indokolatlanul meghosszabbítja a raktér ajtajának nyitva tartását, és a szállítási időt.
  • A megnövekedett igényekre való tekintettel, az áruházak egyes termékek esetében limitálhatják az egy vásárlás alkalmával kiszállítható mennyiséget.

Szállítójármű:

  • Az élelmiszer kiszállítása kizárólag szemmel láthatóan tiszta rakterű járművel (beleértve a motorkerékpárt, személygépkocsit) történhet, hűtést igénylő élelmiszerek szállítása esetén a megfelelő hőmérséklet biztosítására alkalmas hűtőtáskában, ládában.
  • A fogyasztótól származó göngyölegeket a raktérbe helyezni tilos!

Szállítók (futárok):

  • Az ételek kiszállításában csak olyan személy vehet részt, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket.A futárok számára virucid hatásspektrummal rendelkező, min. 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szer biztosítása szükséges, melyet kötelesek rendszeresen használni.

Vásárlók:

  • Minden vásárlótól elvárható a felelősségteljes magatartás.
  • Az önkéntes izolációban élő vásárlók lehetőleg a rendelés leadásakor „megjegyzésben” jelezzék a szolgáltatónak az izoláció tényét, hogy a kiszállítás megfelelő időpontját, körülményeit és lehető legbiztonságosabb módját szükség esetén előre egyeztethessék a megrendelővel.

Pénzkezelés:

  • A közvetlen érintkezés, ezzel pedig a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében, a megrendelőnek ajánlott előreutalással fizetnie.
  • A „készpénzkímélő” fizetés kizárólagossá tehető, de erről a vásárlást megelőzően tájékoztatni kell a vásárlókat.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

 

bm SSL ClassC
   

Minden jog fenntartva © 2024, Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ  Adatkezelési tájékoztató  Akadálymentességi nyilatkozat

 

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít